Wetgeving

Omdat er soms nog onduidelijkheden zijn omtrent het rijden met een caravan hebben we hier de rijbewijzen op een rij gezet. Tevens vindt u hier de afwijkende wetten voor in het buitenland. Zo kunt u goed voorbereid en verantwoord op weg naar uw favoriete bestemmingen.

Rijbewijs B

Met dit rijbewijs mag de caravan, inclusief laadvermogen, maximaal 750 kilo wegen. Het is binnen dit rijbewijs toegestaan een caravan te trekken die meer weegt dan 750 kilo, inclusief het laadvermogen, wanneer de combinatie met de trekauto niet meer weegt dan 3500 kilo.

Rijbewijs BE

Aan het rijbewijs BE is geen maximaal gewicht verbonden, inclusief laadvermogen. Waar bij rijbewijs B gekeken wordt naar de trekhaaklast, is het bij rijbewijs BE belangrijk wat het werkelijk aangehangen gewicht is. Wanneer op het kenteken van de trekauto een maximaal aangehangen gewicht wordt aangegeven, mag de caravan inclusief laadvermogen het maximale wegen.

Banden

Caravanbanden mogen niet ouder zijn dan zes jaar. Dit wordt vaak geadviseerd (BOVAG) en er zijn verzekeraars die dit als eis hebben. De banden van de caravan mogen geen beschadigingen tot het karkas vertonen en mogen niet zijn opgesneden. De profieldiepte moet minimaal 1,6 millimeter zijn. Het is niet ondenkbaar dat na zes jaar het profiel meer dan 1,6 millimeter is, echter is vervanging wel noodzakelijk om bijvoorbeeld een klapband te voorkomen.

Opknapbeurt

Om er zeker van te zijn dat de caravan optimaal functioneert als hij gebruikt wordt, is het goed om regelmatig de hele caravan na te lopen. Technische mankementen zitten bij een caravan in een klein hoekje. Dit is makkelijk te voorkomen door regelmatig de caravan naar de werkplaats van de dealer te brengen.

Afwijkende wetten in het buitenland

Wanneer een snelweg breder is dan twee rijstroken per richting, is de meest linkse rijstrook verboden voor caravans.
In Frankrijk is het gebruikelijk dat er bij afdalingen speciaal voor caravans snelheidsbeperkingen worden geadviseerd. Deze beperkingen staan er met een reden, een overtreding is niet alleen een risico op een boete maar vergroot ook de kans op een ongeval.
Het is in sommige landen verboden om in te halen wanneer de combinatie van auto en caravan boven de 3500kg ligt. Zoek dus voor de reis goed uit waar deze regels wel en niet worden toegepast.